Ota yhteyttä

Gradon Blogi

Vahvasti kotimaiset portaat

Elina | 1.11.2021

Grado - LEIJU-portaat

Voivatko portaat olla sekä tyylikkäät että toimivat? Grado Designin Lauri Kristo päätti todistaa, että yhtälö on mahdollinen. Nykyään valikoimassa on useita asiakkaiden rakastamia malleja, ja Suomessa toimiva yritys työllistää reilut 20 henkilöä. 

Tampereen kupeessa Pirkkalassa toimiva Grado Design sai alkunsa vuonna 2010, kun tuotekehitysinsinööriksi juuri valmistunut Lauri Kristo sai ensimmäisen toimeksiantonsa. Hänen veljensä oli rakentamassa taloa, eikä sopivia portaita tuntunut löytyvän mistään. − Siihen aikaan talojen arkkitehtuuri oli jo muuttunut ja suosittiin esimerkiksi isoja ikkunoita. Portaiden kohdalla tyyli ei ollut kuitenkaan muuttunut mukana, päinvastoin muotokieli oli jämähtänyt 1990-luvulle, eikä niiden ulkoasuun panostettu. Jos halusi kotiinsa persoonallisemmat portaat, oli prosessi pitkä ja monivaiheinen – asentajan lisäksi tarvittiin arkkitehtiä, puuseppää ja lasiliikettä.

Grado - Verstas

Kristo oli jo opiskeluaikana pyöritellyt ajatusta yrittäjyydestä ja tehnyt työharjoitteluaikana nykyisen vaimonsa ja Grado Designin luovan johtajan Elina Kriston kanssa tuotesuunnittelua. − Halusin auttaa velipoikaa, joten suunnittelin ja rakensin ensimmäiset portaat. Ne herättivät välittömästi kiinnostusta myös muissa, joten päätimme perustaa yrityksen, josta saa tyylikkäät portaat helposti eli suunnittelu, toteutus ja asennus hoituvat samasta paikasta, Lauri Kristo kertoo.

Grado - Verstas
Suunnittelija työssään. Asiakas saa aina 3D-suunnitelman hyväksyttäväkseen ennen kuin portaat laitetaan tekoon.

3D-suunnitelma auttaa hahmottamaan lopputuloksen

Veljelle suunniteltu malli on edelleen yrityksen mallistossa, toki päivitettynä versiona. Nykyisin VALO-portaissa on muun muassa ledivalot ja paksummat askelmat. Valikoimassa on nykyisin seitsemän porrasmallia, kun yrityksen alkuaikoina niitä oli kaksi. 

Tällä hetkellä kuluttajia kiinnostavat etenkin LEIJU-portaat, joissa ei ole näkyvää runkoa. Myös LOFT-portaat pinnakaiteineen ovat suosittu malli. 

Lauri Kristo

Pääsääntöisesti portaat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa malliston pohjalta ja asiakas saa 3D-suunnitelman hyväksyttäväkseen ennen kuin portaat laitetaan tekoon. Yritys tekee myös täysin räätälöityjä ratkaisuja. − Portaiden kohdalla on tärkeää, että ne ovat rakennusmääräysten mukaisia ja kestävät aikaa. Kerron heti, jos idea on sellainen, ettei sitä kannata toteuttaa.

Vahvasti kotimainen yritys

Grado Designin alkuaikoina ensimmäinen verstas löytyi Lauri Kriston veljen kellarista. Tila oli niin pieni, että isoimmat puulevyt piti sahata ulkona pienemmäksi ennen kuin ne pystyttiin kantamaan sisälle jatkokäsittelyä varten. Nyt menossa on kuudes tila, jossa käytössä on laajennusosan ansiosta jo tuhat neliötä. Työntekijöitä yrityksen palkkalistoilla on reilut 20. − Tuotteemme tehdään kokonaan Suomessa. Olemme alusta asti ottaneet linjan, että haluamme olla vahvasti kotimainen firma.

Grado Design - Design from Finland ja avainlippu
Grado Design on saanut Avainlippu- ja Design From Finland -merkit, jotka kertovat vahvan kotimaisuusasteen lisäksi vastuullisesta ja käyttäjälähtöisestä toiminnasta.

Viime vuonna pyöreitä juhlineen yrityksen liikeidealle on selvästi ollut kysyntää, sillä erilaisia tyylikkäitä porrasratkaisuja näkyy jo yhä useammassa kodissa. Myös sosiaalisessa mediassa moni kertoo mielellään valinneensa arvostetun kotimaisen designbrändin.− Vanhoja kuvia katsoessa on ollut hienoa huomata, mitä kaikkea sitä on tullut vuosien varrella tehtyä ja miten hyvin ratkaisut ovat kestäneet aikaa. Palkitsevinta tässä työssä ovat kuitenkin juuri ne onnelliset asiakkaat, Lauri Kristo kertoo.

Nettisivut tarvitsevat toimiakseen evästeitä. Kävijämäärien seurantaan ja tilastointiin tarvitsemme sinulta luvan.

Lisätietoja evästeistä