Ota yhteyttä

Gradon Blogi

Sisäportaat osana sisustusta

Elina | 8.6.2021

Grado - LEIJU-portaat

Portaiden valinta pohdituttaa omaa kotia rakentavaa tai sitä rakkaudella remontoivaa. Yhä useammin kodin tärkeitä valintoja tehtäessä apuna on sisustusuunnittelija. Kysyimmekin sisustussuunnittelija Laura Seppäseltä muutamia asioita sisäportaisiin liittyen. 

Laura Seppänen
Laura Seppänen on sisustussuunnittelija ja luovan alan moniosaaja, joka suunnitteli sisustuksen muun muassa Tuusulan asuntomessujen suosittuun Lumitiikeri-taloon. Seppäsellä on oma yritys, vuonna 2015 perustettu L/S Design Agency, joka tekee erilaisia luovan alan töitä niin yrityksille kuin yksityisillekin. 

Seppäsen mielestä portailla on merkittävä rooli sisustuksessa. “Portaat voivat olla ihan vaan portaat, mutta ne voivat olla visuaalisesti myös kodin persoonallisin elementti. Portaat ovat tärkeä osa kodin visuaalista kuvastoa, samalla tavalla kuin esimerkiksi keittiöt. Portaiden tulee sulautua saumattomasti talon tai asunnon tyylisuuntaan ja muotokieleen, ja linkittyä muuhun materiaalipalettiin.”

Seppäsen asiakaskunta haluaa portaiden olevan minimalistisia – kaikki turhat listat, kiinnikkeet ja ruuvit halutaan pois. Luonnonmateriaalit ovat myös hyvin suosittuja. Materiaalien yhdistäminen kiehtoo tällä hetkellä Seppästä, ja tämä toteutuikin Lumitiikeri-messutalon portaissa.

Sisustussuunnittelijan työssään Seppänen etenee yleensä kohteessa tilasuunnittelun ja isoimpien pintojen kautta portaiden suunnitteluun. Sen jälkeen mietitään kiintokalustus, seinien sävyt ja viimeisenä lopputason detaljit.

Portaat voivat olla ihan vaan portaat, mutta ne voivat olla visuaalisesti myös kodin persoonallisin elementti.

Laura Seppänen

Vahvuutena räätälöinti

“Tietynlainen räätälöintimahdollisuus on Gradon vahvuus”, Seppänen toteaa. Se on kuluttajalle tärkeää rakennusalalla, sillä on paljon firmoja, joissa räätälöinti on kankeaa. Esimerkiksi Lumitiikerin portaissa yhdisteltiin useita eri materiaaleja ja askelmat sävytettin täysin samaan sävyyn Timberwisen parketin kanssa.

Portaiden pitkäikäisyys

Portaiden materiaaleja pohditaan tarkasti, koska niiden halutaan olevan mahdollisimman ajattomia. Portaiden tulee kestää pitkään käytössä, mutta niiden tulee myös kestää asukkaan visuaalisen silmän kehitys vuosien varrella. Portaiden elinkaari on pidempi kuin esimerkiksi keittiön. ”Gradolla on hyvää se, että on useita materiaaleja, mistä valita. Onneksi Gradon valikoima taipuu monenlaisiin sisustustyyleihin.” Seppänen summaa.

Grado - LEIJU-portaat
Leiju-portaat osana porraskokonaisuutta Tuusulan asuntomessuilla 2020. Kuva Mikael Pettersson

Kotimaisuus ja kodin merkitys

Kotimaisuus on Seppäsen mukaan yksi erittäin vahva sisustuksellinen arvo eettisyyden ja ekologisuuden lisäksi. Suomalaista työtä ja osaamista halutaan tukea. Käsityön arvostaminen tulee Seppäsen kokemuksen mukaan esille muun muassa siinä, että nykyisin kysytään rohkeasti suoraan puusepältä esimerkiksi keittiön toteuttamista. “Ihmiset ovat rohkaistuneet harkitsemaan omannäköisiä, täysin räätälöityjä ratkaisuja valmiiden tuotteiden sijaan.“ Seppänen iloitsee.

Myös Seppänen on huomannut työssään, että kodin merkitys on korostunut huomattavasti koronapandemian myötä. Asiakastulva on Seppäsellä valtava – “on ymmärretty sen tärkeys, että kotona pitää olla hyvä olla. Vihdoin tehdään se remontti ja hankitaan ne huonekalut, mitä on ehkä harkittu useampi vuosi. Ihmiset haluaa panostaa personointiin ja viihtyvyyteen –  tässä sisustussuunnittelija on apuna.”

Grado - LEIJU-portaat
Leiju-portaat osana porraskokonaisuutta Tuusulan asuntomessuilla 2020. Kuva Mikael Pettersson

Valaistussuunnittelu 

Seppäsen mukaan hyvä valaistussuunnittelu varsinkin porrasalueella on tärkeää, ja kaikki riippuu siitä, mitä tilassa halutaan korostaa ja millaiset asukkaat siellä asuvat. Valaistuksella voidaan esimerkiksi korostaa tilallisesti porrasalueen näyttäviä seinäpintoja tai katon rakenteita. Askelmavalaistus voi jäädä siinä tapauksessa pois. Jos taas halutaan korostaa portaikkoa koko tilan sijasta, on askelmavalaistus paikallaan. Kaikki riippuu kokonaisuudesta.

Materiaalivalinnat

Seppästä kiehtoo tällä hetkellä materiaalien sekoittaminen. Materiaalin vaihtumisella voidaan viestiä myös siirtymistä tilasta ja tunnelmasta toiseen. Esimerkiksi Lumitiikeri-talon alakerran lattiapinta oli vaaleaa suurlaattaa ja portaat toimivat “kerrosefektinä”, joilla valmisteltiin asukasta siihen, että yläkerrassa siirrytään tammensävyiseen maailmaan. Tammiset porrasaskelmat toimivat siis porttina siirryttäessä tunnelmasta toiseen. Gradon portaisiin Seppänen toivoisi lisää materiaalivaihtoehtoja, mutta kuitenkin kuratoituna niin, että kokonaisuus ei mene sekavaksi.  “Itse haluaisin seuraavaksi suunnitella portaat, missä yhdistyisi puu ja keraaminen suurlaatta. Tai betonin ja aidon kiven kombo.”

Kokemus gradosta

Seppäsen mukaan, “on hienoa, että Grado on onnistunut tekemään itsestään brändin, sillä yrityshän ei ole sama asia kuin brändi.” Hän kuulee usein asiakkailtaan, että “ollaan unelmoitu Gradon portaista”. Niitä meneekin usein Seppäsen suunnittelemiin kohteisiin.

Kysyttäessä Seppäseltä hänen omaa suosikkiaan Gradon porrasmallistosta, vastaus tulee epäröimättä: “Kyllä se Leiju on. Se on suoralinjainen, ja siinä on nimenomaan kaikki tarpeeton ymmärretty piilottaa. Portaat ovat laadukkaat tinkimättä siitä, että ne ovat visuaalisesti näyttävät, ja räätälöintimahdollisuudet on kattavat. Erityisesti arvostan tolpattomia lasikaiteita, ja että askelmiin on valittavissa aito puumateriaali. Leiju-portaista näkee, että on joku viettänyt tovin niin teknisen ratkaisun kuin viimeistellyn ulkomuodonkin äärellä. Joku on ajatellut siinä monen ihmisen puolesta. Sitähän muotoilu parhaimmillaan on.”

Viime aikoina Seppänen on ottanut kantaa suositulla Instagram-tilillään (@laura.seppanen) rakennusalan yleisiin solmukohtiin. Tästä syntyi Rakennetaan yhdessä -yhteisö, missä jaetaan tietoa ja inspiraatiota rakentamisesta, sisustamisesta ja asumisesta.

www.rakennetaanyhdessa.fi